Home » Thermo-Block

THERMO - BLOCK  TECHNOLÓGIAA Thermo-Block egy grafitos polisztirolból készülő bennmaradó zsalu. Az elemeket egyszerűen össze kell pattintani, ezáltal nincs szükség az elemek közti kötőanyagára. A polisztirol falazati rendszer egy rendkívül gyors falazási technika, tökéletes hőhídmentes csatlakozással.  

A vasbeton tartószerkezete erős, stabil falazat, több emeletes épület is készíthető belőle. Építettünk már Thermo-Block-ból családi házat, ikerházat, sorházat, mindenhol nagyon jól vizsgázott. Minden eddigi ügyfelem teljesen meg van vele elégedve! 

Cégem 6 éve használja a Thermo-Block  elemeit, szerződött partnerei vagyunk a Thermo-Block Magyarország Kft-nek. Igen nagy szakmai ismeretekre tettünk szert a polisztirol zsalus falazati rendszerek építésében. Jó magam és a családom is Thermo-block házban élük Így Nem csak olvasom az információkat erről a rendszerről, hanem látom-érzem-tapasztalom!     

Ami nagyon tetszik benne az a gyorsaság, a hőszigetelő képessége, az ára, és ami a legvonzóbb az, hogy nagyon jól tartja az épületben kialakított hőmérsékletet. Télen nagyon ritkán kapcsol be a termosztát mert egyszerűen nem tud hűlni az épület.

 

Sokan felteszik a nagy kérdést, de milyen költséggel kell kalkulálniuk, mennyivel drágább vagy olcsóbb mint egy tégla épület.


Alapanyag

A Thermo-Block energiatakarékos építési rendszer alapanyaga a német BASF cégtől származik, szürke színű, grafitos Neopor F 2400 típusú expandált polisztirol (EPS), ami tartalmaz habosító anyagot és égéskésleltető adalékot. A nanoméretű grafitpor adaléknak megfelelően kb 20% -kal kisebb hővezetési tényezővel rendelkezik, mint a grafitadalék nélküli EPS elemek. Kiváló hőszigetelő képességgel bír, jól jól alakítható, környezetre és egészségre nem veszélyes. Az EPS legfontosabb jellemzője a hővezetési tényező (W / m2K). Ez az érték minél kisebb, annál jobb hőszigetelő képességgel bír egy anyag.   


Falazás

A Thermo-Block technológiát gyakran hívják felnőtt legónak.  

A falazat készítése lényeges egyszerűbb mint a többi rendszer. Egyszerűen egymásba kell pattintani az elemeket, némi vasalást után kiöntjük betonnal és már kész is.

A Thermo-Block tetején lévő pogácsák 3cm-es szélességi mozgást engednek. Ez azt jelenti, hogy pl egy falszakasz hossza 3cm-ként változhat. A többi polisztirol falazat gyártónál ez a méret 5cm.

A kezdősort szárazon kirakjuk valamilyen nehezékkel rögzítjük. Beállítva a derékszögeket és az átlót.

 


Vasalás

A Thermo-Block fal vasalását minden esetben statikus határozza meg, de nagyon egyszerű vasalást igényel. Soronként 1 vagy 2 szál 8mm-es vízszintes hosszvasalást, függőlegesen 25cm-ként 10mm-es vasalást szoktunk használni. Sarkokon és a nyílászárók két oldalán 4db 12mm függőleges megerősítést is szoktak kérni a statikusok.  


Betonozás

A Thermo-Block falat csak helyszínen kevert betonnal lehet kiönteni. A betonozást minimum 3 soronként el kell végezni. A mixerbetont és a 3 sornál magasabb fal kibetonozását a beton súlya miatt nem bírja, szétszakad az elem. 


Áthidaló

Az áthidalás zsaluzás nélkül, egyszerűen alátámasztással, könnyedén megoldható.

Egy egyszerű koszorúvasalással, nagyon kevés betonozással (0,0266m3/m) már kész is, és tökéletesen hőhídmentes!


Koszorúelem

A Thermo-Block koszorúelemet egyszerűen rápattintjuk az utolsó sor tetejére és kész is a koszorú zsaluzás hőszigetelve. Nem igényel semmilyen zsaluzást, rögzítést, kitámasztást, hőszigetelést így rengeteg anyagköltséget és munkadíjat tudunk megtakarítani.


Alapanyag

A Thermo-Block energiatakarékos építési rendszer alapanyaga a német BASF cégtől származó, szürke színű, grafitos Neopor F 2400t ípusú expandált polisztirol (EPS), ami tartalmaz habosító anyagot és égéskésleltető adalékot. A nanoméretű grafitpor adaléknak köszönhetően kb 20 %-kal kisebb hővezetési tényezővel rendelkezik,mint a grafitadalék nélküli EPS elemek. A hőtükörként működő nanoméretű grafitszemcséken a sugárzás szétszóródik, és részben visszaverődik,növelve ezzel a falazóelemek hővezetési ellenállását. Kiváló hőszigetelő képességgel bír, rendkívül jól alakítható, környezetre és egészségre nem veszélyes.Az EPS legfontosabb jellemzője a hővezetési tényező ( W/m2K). Ez az érték minél kisebb, annál jobb hőszigetelő képességgel bír egy anyag. Mindezt a zárt cellákban nyugvó levegőnek köszönhető mely a későbbiekben sem távozik a cellákból, ennek köszönhetően az energiatakarékos építési rendszer hőszigetelő képessége az idő múlásával sem csökken.

Lássuk SZÜRKÉB(B)EN a Világot - Milyen előnnyel jár a grafitadalékos EPS?

A hőtechnikai követelmények folyamatos szigorodása és az egyre energiatudatosabbá váló beruházói igények miatt fokozódnak az elvárások a hőszigetelésekkel szemben. A hőszigetelő anyag vastagítása nem minden épületszerkezeten valósítható meg, ezért kedvezőbb hőszigetelési paraméterekkel rendelkező termékek, új építési technológiák   ( pl: Thermo-Block falazóelemek ) elterjedése jelent megnyugtató megoldást.

A hagyományos polisztirol (fehér színű EPS) keményhabok mellett Európa számos országában elterjedtek a szürke színű, grafitadalékos polisztirol elemek.

Ennek az elvárásnak felel meg a Thermo-Block Magyarország kft terméke, a  szürke Neopor alapanyagból gyártott falazati rendszer.

Mi a különbség, milyen előnyökkel jár a szürke EPS használata?
A grafitszemcsék hozzáadása révén javul a termék hőreflexiós képessége, így a hagyományos fehér EPS-hez képest közel 25%-kal kedvezőbb hővezetési tényező érhető el. A normál fehér EPS hővezetési tényezője : 0,039W/mK, míg a grafitos, szürke EPS-é: 0,032W/mK. Minél kisebb ez a szám, annál jobb hőszigetelő képességgel bír egy termék. (A grafitos,Neopor alapanyagú Thermo-Block falazóelemek  hővezetési tényezője még jobb, 0,031W/mK) Többi anyagtulajdonságát tekintve a két termék megegyezik (pl. éghetőség, szilárdsági jellemzők). Ár-érték arány tekintetében gazdaságosabb döntés a grafitos polisztirol.(forrás: Passzívház Magazin)

Neopor F 2400 alapanyag Biztonsági adatlap (BASF)

PDF megtekintése!

Gyártás

A sztirol gyöngyöket előhabosítjuk, pihentetjük majd formahabosítás után nyerik el az építőelemek a végleges formájukat. Előhabosításkor a gyöngyök megpuhulnak, a gyöngyökön belül apró zárt cellák képződnek, ebből fakad a Thermo-Block energia- takarékos építési rendszer kiváló hőszigetelő képessége. Termékeink 26 kg/m3 +/- 10% testsűrűséggel készülnek!

Tulajdonságok

Az EPS legfontosabb jellemzője a hővezetési tényező (W/m2K). Ez az érték minél kisebb, annál jobb hőszigetelő képességgel bír egy anyag. A jó hőszigetelő képesség a zárt cellákban nyugvó levegőnek köszönhető, mely a későbbiekben sem távozik a cellákból, ennek köszönhetően a Thermo-Block energiatakarékos építési rendszer hőszigetelő képessége az idő múlásával sem csökken.

Élettartam

A Thermo-Block Energiatakarékos Építési rendszer elemeinek anyagtulajdonságai az idő múlásával sem változnak. Hosszan tartó ultraibolya sugárzás (napfény) hatásának kitett elemek esetén az anyag felülete porló lehet. A szakszerűen beépített elemek felülete mindig eltakart, csak a tárolás alatti védelemről kell gondoskodni.

Éghetőség

A tűzzel szembeni viselkedés vizsgálata, tűzveszélyességi osztályba sorolás az MSZ EN 13501 norma szerint történik. A korábbi szabályozás megnevezései alapján „nehezen éghető” kategóriába tartozik. Az EPS tűzterhelés hatására ég, de az égéshő elvétele után önkioltóan viselkedik. Az égés során nem keletkezik mérgező anyag, az anyagba kevert adalékok miatt a tüzet nem terjeszti tovább.

Környezeti hatás

A Thermo-Block Építési rendszer elemei kémiailag semleges hatásúak, nem tartalmaznak a környezetre, természetre káros hatást kifejtő anyagot, a környezetbe jutva azt nem szennyezik.

Idő és energia

Az anyagok könnyen szállíthatóak, nem igényelnek daruzást. Az épületek energiaigénye kisebb, mint 15 kWh/m2/év. A kivitelezés ideje alapterülettől és bonyolultságtól függően 3-4 hónap.

Környezetvédelem

Környezetbarát, újrahasznosítható építőanyag, használatával megőrizhetőek a természeti értékek.

Költségek

Alacsony energiaigénynek megfelelően a gáz/fűtésköltség szinte elenyésző.

Egészség

Teljesen allergiamentes,nincsenek penészgombák, nem vonzza a rovarokat,rágcsálókat, alapanyaga higiéniás termékek csomagolására is alkalmas ( pl. felvágottak, halak hungarocell tálcákra vannak csomagolva)

Szigetelés

Kíváló hőszigetelő képességgel bír, utólagos szigetelésre nincs szükség ( szigetelőanyag és munkadíj megtakarítás )

Szerkezet

Földrengésnek ellenáll, a legújabb európai statikai követelményeknek megfelelő

Nincsenek építészeti korlátok, akár több szintes épület is építhető a rendszerből.