Home » Blog » Építési költségkeret » Költségek

Költségek

Published on 2020. október 25. 0:21

Költségek

 

A költségeket a generálkivitelezői és beruházói tapasztalataim alapján határoztam meg.

Egy 150m2-es modern épület és egy átlagos 2 gyermekes család igényeit vettem figyelembe!

 

Várható költségek:

  1. Telekvásárlás, ügyvéd, illeték

  2. Telek körbekerítése, ideiglenes kerítés készítése

  3. Közművek bekötése (víz-villany-gáz)

  4. Építészeti és szakági tervezés

  5. Építkezés

  6. Kert kialakítása

 
 

1. Telekvásárlás

A telek általában a teljes költségvetés 20% -a. Persze rengeteg mindentől függ, de tapasztalataim alapján aki megteheti, hogy 40.000.000Ft-ért vesz telket annak költségvetése 120.000.000Ft, aki 20.000.000Ft-ért vesz telket annak 70.000.000Ft, aki 10.000.000Ft-ért annak 50.000.000Ft.

 

Vásárlásnál minig az a fél keresi fel az ügyvédet aki fizet, mivel az ő érdekeit kell jobban védeni. Természetesen az eladó átnézetheti a saját ügyvédjével a szerződés tervezetét, amit véleményezhet.

Ha külön megállapodásban nem kötik ki akkor mindig a vevő fizeti az ügyvédet.

 

Az ügyvédi költség a vételár 0,5 - 1% körül szokott mozogni, ezzel lehet számolni.

Pl 20.000.000Ft vételár esetében 0,5% ügyvédi díj: 100.000Ft

 

Sokan megfeledkeznek és az ügyvédnél szembesülnek az illeték fizetéséről.

De mennyi illetéket kell fizetnem? Ebben a szolgáltatásban nagy segítséget nyújt egy weboldalon, ahol egy illeték kalkulátor segítségével kiszámolhatjuk mennyit is kell fizetnünk: KALKULÁTOR

Forrás: ht tp: //origoingatlan.hu/ingatlan-illetek-kalkulator/

 

Idézet az oldalról: Ingatlanok tulajdonjogának megszerzése után általában illetékesen kell fizetni. A tulajdon megszerzésének módja dönti el, hogy milyen előnyöket vehetünk igénybe az ingatlan illeték megfizetésénél. Ingatlan illeték kalkulátorunk ennek kiszámításához nyújt segítséget. Az ingatlanhoz tartozó illetékes kiszámíthatóság mellett meg a szükséges szükséges. Válassza ki az ingatlan típusát, majd a vagyonszerzés módját. Utána adja meg az ingatlan forgalmi értékét. Vétel esetén a vételi ár a forgalmi érték. Öröklés és ajándékozás esetén a forgalmi értéket meg kell becsülnie. Ehhez ne a szomszédok véleményét vegye alapnak. Inkább ingatlan adatbázisokban keressen összehasonlító információkat az előzetes kalkulációhoz. A végleges értéket azonban az öröklés, vagy ajándékozás okirata határozza meg.Ne feledje, hogy ezek a statisztikák árai általában kínálják az árakat, amelyek változnak a konkrét vásárlás során. A típus és a szerzés módja meghatározza, hogy milyen további részleteket adhat meg a szerzés kapcsán. Ezek is fontosak, mert jelentősen módosíthatják az ingatlan illetékének mértékét. Általában ezek tartalmazzák az igényelhető kedvezményeket. Az illeték megfizetése minden esetben a tulajdont megszerző kötelessége. Az illeték elengedéséért, vagy részletfizetésért a NAV-hoz kell kérvényben folyamodni. A kalkulátor minden lépésnél újra újra kiszámítja az illeték mértékét.

 

FONTOS megjegyeznem, hogy ha a telek tulajdoni lapján ez áll "beépítetlen terület", akkor az adóhatósági autómatikusan felfüggesztette az illetékfizetést 4 évig, vagyis 4 év alatt kell építenünk és meg is kell szerezni a használatbavételi engedélyt vagy a hatósági bizonyítványt!

 

Ha okosak vagyunk és van rá mód és lehetőségek az illeték összegét félretesszük, amíg meg nem kapjuk a mentességet, ha ez sikerül akkor pl beforgathatjuk az összeget a kert befejezéséhez!

 

Célszerű tehát üres beépítetlen telket keresnünk!

A megfelelő telek kiválasztása bővebben is foglalkozom egy másik cikkel, amit elolvashatsz az alábbi linken:

2. Kerítés kiépítése

Mindenkinek nincs kerítésünkre érdemes körbekeríteni, hogy megelőzzük az illetéktelenek "ténykedését" az új telkünkön

 

 


 »

Add comment

Comments

There are no comments yet.